Zoek
Sluit dit zoekvak.

De zachte kracht van Meditatie

Alles wat je nodig hebt in het leven is al in jou, de uitdaging is om daar contact mee te maken. Meditatie kan je daarbij helpen.

Maar hoe dan?

Veel in onze westerse wereld is naar buiten gericht; werk, partner, kinderen, vrienden, familie, het huis, de tuin enz. We zijn druk en bezig met een doel in de toekomst, we willen iets realiseren. Maar wat ben je eigenlijk aan het doen? Wat wil je realiseren? Waarom? En wanneer is het klaar? Of komt er steeds weer iets nieuws? Interessante vragen waar alleen jij het antwoord op weet. Maar wat als je het gevoel hebt dat jij het antwoord ook niet weet?

Even een check:
Wat voel je nu in je lichaam?

Voel je iets of was je druk aan het nadenken en je daardoor minder bewust van je lichaam? Regelmatig vergeten we dat we een heel lichaam hebben. Van jongs af aan worden we gemotiveerd om onze hersenen te gebruiken, te leren en te ontwikkelen, dat is ‘belangrijk voor later’. Al jong krijg je een sticker als je op school een opdracht goed hebt uitgevoerd en al snel worden dat cijfers. Als je een goed cijfer haalt, wordt je geprezen, als je een minder goed cijfer haalt, krijg je in een gunstig geval te horen: ‘Volgende keer beter’. Het moet dus beter, jij moet het beter doen en er zit niks anders op dan je hersenen te voeden, voor een beter resultaat.

Maar hoe was dat eigenlijk voor jou? Wat voel je nu in je lichaam? Wat heeft jouw lijf je te vertellen? Zijn je schouders en nek ontspannen? Voel je je voeten? Zijn ze warm of koud? Hoe is het in jouw handen? En in je buikgebied? Neem je je hartslag waar? Zo ja, klopt je hart rustig of is je hartslag wat versneld? En hoe is het voor jou om je bewust te worden van de sensaties in je lichaam?

Uit je hoofd, in je lijf!

Ons hoofd is een fantastische kennisbron, maar de werkelijke wijsheid zul je daar niet vinden. Het zit diep in jou, rustig wachtend op het moment dat jij er klaar voor bent om er contact mee te maken. Om contact te kunnen maken met de wijsheid in jezelf, is het noodzakelijk om in je lichaam te zijn. Door jezelf vrij te bewegen van gedachten en stemmen van buitenaf, ze letterlijk van je af te schudden, kan jouw levensenergie weer gaan stromen. Zo kan er weer ruimte ontstaan om contact te maken met jouw levenskracht, liefde en innerlijk weten. Wanneer je energie weer begint te stromen ontstaat er ook ruimte voor emoties als verdriet, boosheid en plezier. Ze hebben je wat te vertellen. Ze mogen er zijn, zonder er een verhaal van te hoeven maken. Ze willen gevoeld worden, waarna je ze kunt loslaten. Vanuit deze beweging en het contact met je lichaam is het mogelijk om te bewegen naar de stilte en daarmee het stille midden in jezelf. Tijdens diverse soorten actieve meditaties, kun je ontdekken wat voor jou een passende manier is om in contact te komen met jouw innerlijke weten.

Actieve meditatie

Bewegen naar stilte dat is wat je tijdens een dynamische of actieve meditatie doet. In de wereld waarin wij leven is het een uitdaging om de stilte in ons zelf te ontmoeten. Door eerst in beweging te komen en te bewegen zoals jij dat prettig vindt, ontstaat er ruimte in je lijf en daarmee de mogelijkheid om weer in contact te komen met wat er in jouw leeft. Wanneer dat er mag zijn en je daar ruimte aangeeft, ontstaat de mogelijkheid om daadwerkelijk naar de stilte te bewegen. Je gedachten te beschouwen, ze te laten zijn, terwijl jij in contact blijft met jouw stille midden.

Alle actieve meditaties bestaan uit meerdere fasen, waarin je naar de stilte toe beweegt. Jij hoeft niets meer te doen dan op tijd te komen, hier te zijn en jezelf toestaan om je lichaam te laten bewegen, zoals het wil bewegen.

Benieuwd naar deze manier van meditatie?

Vanaf 6 september ben ik weer gestart met de wekelijkse actieve meditaties op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur. De meditatie zelf duurt maximaal 1 uur. Vooraf aan de meditatie leg ik deze uitgebreid uit en is er ruimte voor vragen, na de meditatie zorg ik voor een kopje thee en kun je delen over je ervaring of gewoon lekker na liggen.

Kosten: € 12,50 per keer
Strippenkaart met 5 strippen: € 55,-

Aanmelden

Aanmelden kan vooraf door een mail te sturen naar info@sandipa.nl.

Praktische informatie: