Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zoeken naar de zin van het leven

Waarom zijn we hier? Wat is de bedoeling van het leven? En wat maakt dat je daar niet bij kan, maar blijft zoeken naar de zin van het leven? Vaak buiten jezelf, van boek naar training, met als doel om het te gaan begrijpen. Maar wat is nou dat het nou eigenlijk; De zin van het leven? En dan is de cirkel rond en ben je weer uitgekomen bij de vraag: ‘Waarom ben ik hier, zoekend naar de zin van het leven?’

En zo kun je eindeloos rondjes in je hoofd blijven draaien, losgekoppeld van je lichaam. Afgesplitst van jouw lijf, van dat wat maakt dat je mens bent. Zoek  je verder op een plek. waarvan je diep van binnen weet dat je daar nooit het antwoord zal gaan vinden. In mijn ogen is dit de tragiek van ‘het succes van het westen’, we zijn wandelende hoofden geworden. Hoe mooi zou het zijn als we ons weer verbinden met ons lijf? Wat zal dat de wereld veel geven! In plaats van onszelf een weg ergens uit denken, terug naar de verbinding. Eerst met ons lijf, zodat we het leven weer gaan beleven. Vervolgens met de wereld om ons heen. 

Je hoofd als steun en toeverlaat

Van jongs af aan ben je getraind om na te denken, om ‘op niveau te komen’, mee te kunnen praten, ervoor te zorgen dat je jezelf aan de ander uit kan leggen en druk om beter te worden en te ontdekken ‘wat je later wilt worden’.

En nu, vele jaren later blijkt dat dankzij al dat duwen en trekken, jouw hoofd je steun en toeverlaat is geworden. Misschien is het zelfs wel een belangrijk onderdeel van jouw identiteit geworden. Hoe dan ook het heeft het je gebracht tot waar je nu bent: een uitstekende denker, met een succesvolle carrière, een prachtig huis en ruim voldoende gewenst gedrag om lekker mee te kunnen draaien in de maatschappij. Of misschien herken je jezelf meer in het beeld van de gescheiden man of vrouw, die twijfelachtig of juist vol overgave in een relatie zoekt naar geluk. Een relatie zie het leven zin geeft. En wellicht ben je nooit echt begonnen met deelnemen aan het leven en wacht je nog steeds op het moment dat jouw leven gaat beginnen.

Leven wie je werkelijk bent

In welk beeld jij je ook herkent, de pijnlijke realiteit is dat je deze tekst nu nog steeds leest. Zeer waarschijnlijk omdat ook jij bang bent, om werkelijk te gaan leven wie je bent. Ik zie het om mij heen. Herken het uit mijn eigen proceswerk en zie het in de thema’s die cliënten inbrengen. Ze raken veelal dezelfde kern: Angst. Angst die ze ervan weerhoudt om eigenaarschap te nemen over hun waarheid. Om er zichtbaar mee te worden en vorm aan te geven.

Schijnbaar zonder emotie

Ze laten verdriet of geen emotie zien, ervaren veelal moede-, rade- en zinloosheid. Zorgvuldig verborgen onder die vele beschermingslagen borrelt frustratie, boosheid en regelmatig ook haat. Emoties waar mensen doodsbang voor zijn. Het onderdrukken van deze emoties kost bergen energie, waardoor ze vaak moe zijn. Maar hoe zou het zijn wanneer je die energie in kan zetten, voor het leven? Je deze energie kan laten stromen en kan stoppen met zoeken naar de zin van het leven, omdat je die ervaart?

Je menszijn ten diepste omarmen

Menszijn is niet zomaar wat. We zijn allemaal mensen en daarom zou je kunnen zeggen dat het gewoon is, maar jouw menszijn ten diepste omarmen vraagt moed. Zeker wanneer je in de basis van jouw leven geen welkom ervaren hebt of er tijdens jouw opgroeien een tekort was aan liefdevolle zorg, aanwezigheid en afgestemde aanraking. Ook wanneer voeding, veiligheid en/of steun schaars waren en er weinig of geen ruimte was voor jouw ‘ja’ of jouw ‘nee’, heeft dat impact op de overtuigingen die jij hebt opgedaan over het leven.

Jezelf bevrijden

Het herhaaldelijk onvervuld blijven van één of meerdere van deze basisbehoeften van een mens, heeft impact. Meestal op dat wat jij bent gaan geloven over het leven. Deze onbewuste overtuigingen vormen een belangrijk fundament voor de manier waarop jij nu in jouw leven staat. Wanneer je door een groeiend lichaamsbewustzijn op celniveau gaat begrijpen waarom je deze strategieën bent gaan inzetten, ontstaat de mogelijkheid om jezelf te gaan bevrijden uit dat waar je nu in vast zit. Dan kun je de energie die nu gaat zitten in het onderdrukken van jouw levensenergie, gaan inzetten vóór jezelf. Wannee je deze energie verbindt met jouw innerlijke wijsheid, dan stopt jou zoektocht naar de zin van het leven. Er komt helderheid en jij kunt gaan doen waarvoor jij hier bent!

Welkom

Lieve jij, weet dat je welkom bent en dat je het volste recht heb om jouw waarheid te leven! Mocht je na het lezen van deze blog de behoefte voelen om wat van je te laten horen, om jezelf een stem te geven, weet dan dat jouw bericht van harte welkom is. Je mag hieronder een bericht achter laten of mij persoonlijk mailen via contact@sandipa.nl.

Liefs,
Sandipa