Search
Close this search box.

Waarom lichaamsgerichte therapie?

Zonder lichaam is er geen leven als mens mogelijk. Dat klinkt logisch en toch is lang niet iedereen zich daarvan bewust.

Wanneer je veel ‘in je hoofd zit’ verlies je het contact met je lichaam. Je ‘weet’ dan niet meer wat je voelt. Via je lichaam ervaar je het leven. Er is dan ook een verband tussen hoe jij je lichaam en het leven ervaart.

In zowel de individuele sessies lichaamsgerichte therapie als lichaamsgerichte groepstrainingen is er alle ruimte voor het verhaal van jouw lichaam. Zonder dat je woorden te hoeft geven, zonder jezelf uit te hoeven leggen, vertelt je lichaam jouw verhaal. Door te werken aan het herstel van de verbinding met je lichaam, kun je weer gaan vertrouwen op dat wat je voelt. Wanneer dat samen komt met dat wat je weet, kun je rusten en ontspannen. Je kan weer op jezelf vertrouwen.

Via je lichaam ervaar je het leven

Anders dan wanneer je werkt met je gedachten, houdt je lichaam je in het nu. Alles wat er in je lichaam gebeurt, gebeurt nu, welke gedachten je daar ook over hebt, de signalen van je lichaam zijn er nu. In lichaamsgerichte therapie maak je contact met je lichaam. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de wijsheid van jouw lichaam te gaan ontdekken. Je zult ervaren hoe helpend en concreet de signalen van je lichaam zijn in het vinden van jouw weg in het leven.

In de wereld waarin wij leven wordt er continue een beroep gedaan op ons brein. In sommige situaties wordt er zo’n groot beroep gedaan op ons denkvermogen dat we bijna zouden vergeten dat we ook een lichaam hebben. Wanneer dat veelvuldig gebeurt of gebeurde vroeger, kan het zijn dat je de overtuiging hebt opgedaan dat je het moet begrijpen of weten. Dat was de enige en meest veilige manier om controle te houden over de situatie. 

Via je lichaam ervaar je het leven: Lichaamsgerichte therapie helpt je om je lichaam weer te kunnen ervaren

Wanneer weten geen hoofdzaak meer is

Doordat het moeten weten zo belangrijk was, werd denken letterlijk een hoofdzaak. Het contact met de rest van je lichaam werd steeds minder relevant. Het vraagt moed om jezelf hierin te zien en zo de verbinding met je lijf weer te herstellen.

Echter het verlies je de verbinding met je lichaam, betekent ook dat je het contact met een wezenlijk deel van jezelf bent verloren. Door herstel van deze verbinding, zul je je weer een completer mens voelen. Dit is waarom individuele lichaamsgericht therapie of lichaamsgerichte trainingen je gaan helpen!

De uitleg hiervoor is kort en krachtig: Via je lichaam ervaar je het leven. Alleen vanuit de verbinding met je lichaam is het mogelijk om  werkelijk verbinding te ervaren met jezelf als mens en met de wereld om je heen.  

Lichaamsgerichte therapie vs ons denken

In je lichaam worden herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen opgeslagen. Door je bewust te worden van je lichaam en welke sensaties daarin voelbaar zijn, ontstaat de mogelijkheid om het contact met je lichaam en daarmee jezelf te herstellen of te verdiepen. Lichaamswerk gebruik ik altijd in mijn sessies. Naast de waardevolle informatie die jouw lichaam in zich opgeslagen heeft, zijn lichaamsgerichte oefeningen en ademtechnieken ondersteunend bij het proces van loslaten van opgeslagen spanning. Tevens is het werken met het lichaam een praktische manier van werken, waarbij de invloed van onze gedachten snel zichtbaar gemaakt kan worden.

Met beide benen stevig op de grond en vormgeven aan wie je in wezen bent

Lichaams- en metaal bewustzijn

Informatie gidsDe lichaamsgericht manier van werken maakt het mogelijk om de verbinding met jezelf en het leven te herstellen. Je wordt je tijdens de lichaamsgerichte therapie, zowel individueel als in groepen, steeds meer bewust van je lichaam. Hierdoor kun je jouw lichaam steeds meer gaan bewonen en ga je haar steeds meer ervaren.

Door een groeiend begrip van de invloed van de werking van ons denken op ons functioneren samen met een groeiend lichaamsbewustzijn, ontstaat er ruimte. Ruimte, waarin de mogelijkheid ontstaat je heelheid als mens te gaan ervaren.

Primal Rebirth Therapie

Primal Rebirth Therapie (PRT)  is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie. In deze therapievorm staat het verhaal van je lichaam centraal. 

Alle ervaringen die je opdoet in je leven, worden in je lichaam opgeslagen. Je lichaam vormt als het ware een soort container waarin al deze ervaringen zijn opgeslagen. De ervaringen hebben hun weerslag op je organen, zenuw- en spierstelsel. Door te werken met het verhaal van jouw lichaam, te kijken en luisteren naar de signalen die het lichaam geeft, komt er waardevolle informatie vrij.

Samen met een begrip van de werking van ons denken, zal dat leiden tot een beter begrip van jezelf. Dit biedt je de mogelijkheid om weer in contact te komen met jou eigen waarheid. Hierdoor krijg jij de regie terug over je eigen leven. Dat geeft rust, zorgt voor ontspanning, meer levenslust en  plezier.

De wijsheid van jouw lichaam

Door je bewust te worden van jouw (onbewuste) overtuigingen over het leven en de strategieën die je inzet om jezelf te beschermen, ontstaat het inzicht wat nodig is om het contact met je waarheid te kunnen herstellen. In contact met je waarheid, jouw essentie, ontdek je als vanzelf dat je altijd al perfect bent geweest!

Wil jij ook ontdekken wat deze vorm van lichaamsgericht psychotherapie voor jou kan betekenen? Ik vertel je er graag meer over. Klik hier om contact op te nemen voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.