Search
Close this search box.
Onderstroom; een niet zichtbare, maar wel voelbare kracht in een gesprek

Een onderstroom: Onzichtbaar aanwezig en dodelijk vermoeiend

Je kent het vast: Zo’n gesprek waar je helemaal op leeg loopt en jezelf vervolgens afvraagt hoe je in vredesnaam in die situatie terecht bent gekomen.
Het kan dan zomaar zo zijn dat je een gesprek hebt gevoerd waar een onderstroom in aanwezig was. Een onzichtbare, onhoorbare, maar o zo voelbare stroom.
 

Zo herken je een onderstroom

Misschien ben je niet gewend om te luisteren naar je gevoel, maar je herkent vast dat je onrustig, geïrriteerd of onzeker werd tijdens dit gesprek. Dat is normale reactie van je lichaam wanneer de woorden die gezegd worden, anders zijn dan dat wat jij in de onderstroom waarneemt. Er komt dan een ‘niet pluis’ gevoel op.

Zelfzorg

Wanneer je bewustzijn hebt ontwikkeld op de signalen die jouw lichaam je op zo’n moment geeft, ontstaat de mogelijkheid om voor jezelf te zorgen. Je kunt dan bijv. om helderheid vragen. Wanneer de helderheid uitblijft en je ‘niet pluis gevoel’ blijft, kun je het gesprek afronden en uit de situatie stappen.

Gebrek aan regie zorgt voor onrust

Wanneer je je (nog) niet bewust bent van de signalen die jouw lichaam, is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je ergens in terecht bent gekomen, zonder dat dat jouw bedoeling was. Doordat je op zo’n moment geen regie meer over jezelf ervaart, maakt dat onrustig en onzeker en val je terug op strategieën die je van jongs af aan geholpen hebben om je gevoel van regie weer terug te krijgen. De kans bestaat dat je een discussie aangaat om de waarheid boven tafel te krijgen of een gevecht aangaat om je gevoel van onmacht om te zetten in een gevoel van macht. Het kan ook zijn dat je jezelf kleiner maakt of verlaat en de regie overlaat aan de ander.
 

Wil jij leren om hierin voor jezelf te zorgen?

De reacties verschillen, maar de impact van het contact met de ander is hetzelfde:
🥱 Het contact heeft je meer energie gekost dan je zou willen.
 
Herken je jezelf in bovenstaande en wil je leren om hierin beter voor jezelf te kunnen zorgen?
In mijn praktijk voor lichaamsgericht (psycho)therapie, leer je luisteren naar de taal van je lichaam. Door deze taal te verbinden met de woorden die je zegt, ontstaat de mogelijkheid om jezelf te bevrijden uit de patronen waarin je vast zit. Dat zorgt voor een ervaring van vrijheid, waarop rust en ontspanning als vanzelf volgen.
 
Lijkt een training je leuker? Ook daar ben je welkom!

Plan een gratis kennismakingsgesprek👇