via jouw lichaam komt spiritualiteit tot leven

Jouw lichaam is je anker

Jouw lichaam is het anker, dat spiritualiteit nodig heeft om tot leven te kunnen komen. Zonder dit anker, blijf je zweven en mis je de grond onder jouw bestaan.

Wanneer je het leven altijd zo geleefd hebt, ben je je vaak niet bewust dat je grond onder je voeten mist. Want dit is voor jou het leven. Je kunt het ontbreken van grond onder je voeten herkennen doordat je o.a. kampt met zingevingsvragen, je je onbegrepen, alleen of eenzaam voelt en je in eerste instantie de neiging hebt om je te verbinden met het onzichtbare of je gedachten, in plaats van mensen. Het is behulpzaam om dit te signaleren, want depressiviteit en burn-out liggen dan op de loer. 

Zonder lichaam verdwaal je als mens

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande, sta je voor de uitdaging om jouw onzichtbare wereld of gedachten op aarde te laten landen. En dat, kan alleen via je lichaam. Je lichaam maakt dat je mens bent. Wanneer je daar vandaan probeert te blijven mis je een thuis, jouw veilige basis. 

Via je lichaam ervaar je het leven. Wanneer je daar van weg probeert te blijven, maak je het leven letterlijk ongrijpbaar en is de kans groot dat je verdwaalt. 

Gevoelens zijn slechts ervaringen

Sommige ervaringen zijn prettig, andere minder prettig. Wanneer je ze ervaart is het helpend om je te realiseren dat beide slechts ervaringen zijn.

Wanneer je echter niet geleerd hebt om jezelf in alle aspecten van jouw menszijn: mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel te leren kennen, ben je geneigd om je te identificeren met één van deze delen. Je gedachten of emoties nemen het dan over. Ze zijn niet meer slechts een ervaring, maar je gaat er helemaal in mee. Op zo’n moment ben je je niet meer bewust dat het slecht een ervaring is en leef je als het ware de emoties of gedachte. Je  verliest op zo’n moment de verbinding met je lichaam, Pas wanneer de storm weer is gaan liggen, herstelt het contact met jouw lichaam zich en voel je bijvoorbeeld dat je nek pijn doet, je schouders vast zitten en je dood moe bent. 

Je lichaam hoort bij jou

Hoe je ook je best doet om  ongemakken er niet te laten zijn, gedachten, emoties, fysieke- en energetische ervaringen zijn nou eenmaal in jou aanwezig. Daar kun je niet bij weglopen, je lichaam hoort bij jou. Je kunt je er hooguit van loskoppelen. 

Dat kan op verschillende manieren. Twee voorbeelden hiervan zijn:
1. Je bent zo bezig met dat wat je denkt, dat je vergeet dat je een lichaam hebt. Hierdoor weet je  niet meer wat je voelt. Je onderdrukt je emoties en daarmee ook je levensenergie. Je hebt je afgesplitst van je lichaam.

2. Je hebt je teruggetrokken in een andere dimensie en leeft in een, voor velen, onzichtbare wereld. Je spreekt over vierde of vijfde dimensies, engelen en wezens. Je voelt je vaak onbegrepen en mist diepgang in het contact met mensen. 

Uit verbinding met jezelf

In beide voorbeelden ontbreekt de verbinding met je lijf en daarmee de gehele menselijke ervaring. In voorbeeld één leef je in je voor een groot deel in je hoofd en in voorbeeld twee, leef je voor een groot deel buiten je lijf. 

In beide situaties is er sprake van lijden. Je voelt je onbegrepen en/of incompleet, ervaart gemis en wacht op het moment dat het leven kan beginnen. Je bent zoekend en vaak onbewust hard aan het werk om het beter te laten zijn. In voorbeeld één werk je hard om zelf een oplossing te bedenken. De optie om je lijden te delen en steun te vragen is vaak onbekend

In voorbeeld twee is er ook een ervaring van alleen, maar ben je wel bekend met steun en hulp vragen. Echter zoek je deze niet bij de mensen om je heen, maar zoek je dat in de verbinding met god, engelen of wezens.

Jezelf herontdekken en samenvallen

Wij mensen zijn complex. Wij kunnen denken, ervaren emoties, hebben een lichaam waarin allerlei processen plaatsvinden en wij bestaan door de beweging van energie. Daarnaast hebben veel mensen ook een besef van zelf, wat niet één van bovenstaande is. 

Deze complexiteit vraagt om een stevig fundament. Wanneer je een huis bouwt start je logischer wijs met de bouw van een stevig fundament en bouw je daarop verder. En zo is het ook met mensen. Ons lichaam is ons huis en heeft een stevige bodem nodig, om alle processen en ervaringen te kunnen dragen. Alleen dan kunnen we ons ontwikkelen, groeien en tot bloei komen in het leven.

Goed kunnen denken is prachtig en kan zich zelfs ontwikkelen tot een talent. Spiritualiteit die bodem heeft, kan een enorme bron van liefde, geluk en plezier vormen in het leven. Zo zijn beide prachtige eigenschappen. Echter net als alles in het leven met elkaar verbonden is, willen ook deze eigenschappen zich verbinden en samenvallen met alle delen van jouw zijn.

Spiritualiteit heeft bodem nodig

Hoe pak je dat aan?

Hoe je dat aanpakt en wat helpend is, is voor iedereen anders en juist dat maakt het werken met mensen voor mij zo bijzonder. Wij zijn werkelijk allemaal uniek en passen niet in een vaste aanpak. 

Juist omdat wij allemaal uniek zijn en allemaal op een unieke manier opgegroeid zijn, vraagt dat in mijn optiek ook om een unieke aanpak. Het was mijn eigen pad wat ik als zoekende gelopen heb naar waar ik nu sta, wat mij heeft doen inzien dat het werken met mensen, vraagt om de moed om alle lagen en aspecten van ons menszijn te zien en te verbinden.

Ik miste deze aanpak. Voelde me elke keer weer gezien in een deel, maar nooit in het geheel. Hierdoor bleef ik zoekend. En juist die drive in mij om te blijven zoeken, heeft ervoor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt en mijn therapeut– en trainerschap alweer een paar jaar op mijn eigen unieke wijze vormgeef!

Alles wat ik zelf miste komt samen in mijn werkwijze. De kennis die ik heb opgedaan tijdens de vierjarige beroepsopleiding voor lichaamsgerichte psycho-therapie, de twee jarige opleiding tot lichaamsgericht trauma theraupeut, de ruim twee jarig opleiding in energetische communicatie, de opleiding in systemische werk, alle andere trainingen die ik heb gevolgd, komen samen in mij en krijgen vorm in de samenwerking met jou. 

We werken op alle lagen van jouw menszijn: mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel, maar bij iedereen is de ingang anders. Juist omdat wij allemaal uniek zijn en allemaal op een unieke manier zijn opgegroeid, vraagt dat in mijn optiek ook om een unieke aanpak

Benieuwd naar mijn werkwijze?

Wil je eens van gedachten wisselen en ontdekken wat mijn werkwijze voor jou kan betekenen?

Je bent welkom!
Neem contact met mij op via contact@sandipa.nl of maak een gratis kennismakingsafspraak via de oranje button rechts bovenaan deze pagina of hieronder. Dan spreken we elkaar binnenkort.

💗 Ben jij vrouw en wil je dit liever samen met een groep ontdekken?
Schrijf je dan in voor de training Vrouw-zijn, met hart en ziel💞. Meer informatie over deze training kun je lezen via de button rechtsonder of bovenaan de pagina via workshops voor vrouwen.

Ik verheug me erop je te mogen ontmoeten.

Liefs,
Sandipa