Search
Close this search box.

Innerlijk Kindwerk

In de Primal Rebirth Therapie werken we veel met het innerlijk kind. De benaming ‘Innerlijk Kind’ wordt gebruikt als metafoor voor de ervaringen die je als kind hebt opgedaan en die je nog steeds met je meedraagt. Door contact te maken met je innerlijk kind, ontstaat de mogelijkheid om te gaan onderzoeken welke overtuigingen je over het leven hebt opgedaan.

Het gekwetste kind

Het gekwetste kind in jou, draagt herinneringen met zich mee die ervoor gezorgd hebben dat het kind zijn of haar natuurlijke zijn heeft verlaten. Het kind heeft beschermlagen om zich heen gebouwd met als doel zijn of haar essentie te beschermen.

Ieder mens draagt een gekwetst kind in zich, echter niet iedereen is zich daarvan bewust. Een innerlijk kind dialoog is een helpende methode om inzicht te krijgen in de beschermlagen om jou heen.

De beperkende overtuigingen die je in je kindertijd hebt opgedaan, hebben ervoor gezorgd dat je overlevingsstrategieën hebt ontwikkeld om je te beschermen tegen allerlei soorten gevaar. Door je bewustzijn hierop te vergroten, ontstaat het besef dat dit gekwetste kind nog steeds actief is in jou.

Met dit bewustzijn ontstaat ook de mogelijkheid om met de ondersteunde kracht en compassie van de volwassene die je nu bent, het gekwetste kind in jou, met zijn of haar pijn en verdriet te ontvangen en het te geven wat er toen niet was. Door deze nieuwe ervaring ontstaat de mogelijkheid om met andere ogen naar jezelf, de ander en de wereld te leren kijken.

Het natuurlijke kind

Het natuurlijke kind is een metafoor voor wie je in wezen bent, je oorspronkelijke zelf met al je potenties waarmee je op aarde kwam.

Een baby ademt vol en diep en gebruikt daarbij haar hele lichaam om zichzelf te voorzien van nieuwe levensenergie. Baby’s en jonge kinderen zijn puur, ademen liefde, zijn speels, helder, ondeugend, maken plezier, genieten veelal volop en zorgeloos van het leven.

Tijdens het opgroeien naar onze volwassenheid, zijn veel van deze natuurlijke kwaliteiten naar de achtergrond verdwenen en soms kun je bijna niet meer geloven dat ook jij deze kwaliteiten in je hebt.

Geleide meditaties, visualisaties en Innerlijk Kind dialogen zijn helpende werkvormen om je weer in contact te brengen met het natuurlijk kind in jou.

Innerlijk kind, een metafoor voor ervaringen die je als kind hebt opgedaan en die nog steeds in jou voortleven
Het kind dat je ooit geweest bent, het is nog steeds in jou en kan niet wachten om weer mee te mogen doen in jouw leven!

Het innerlijke kind

Je gekwetste en natuurlijke kind samen vormen je innerlijke kind. Door contact te maken met je innerlijke kind ontstaat de mogelijkheid om samen op onderzoek te gaan, naar dat wat er werkelijk in jou is. Hierdoor ontstaat er inzicht in de beperkende overtuigingen die jij (onbewust) over jezelf en het leven hebt en die de hele dag door bepalen met welke bril op jij naar mensen, gebeurtenissen en jouw leven kijkt.

Tevens ontwikkel je inzicht in de overlevingsstrategieën die jij hebt ontwikkeld. Door deze automatische gedragingen en reacties bewust te krijgen, ontstaat er ruimte voor een keus: Reageer je zoals je altijd deed, waardoor de kans groot is dat je krijgt wat je altijd al kreeg? Of kies je ervoor om een nieuwe beweging te maken?

Overtuigingen en Strategieën

Door je overtuigingen en strategieën meer in je bewustzijn te brengen, wordt het mogelijk om te gaan ontdekken waarom je doet wat je doet, denkt wat je denkt en voelt wat je voelt. 

Dit gaat je helpen om te voorkomen dat je steeds weer in dezelfde situatie of in hetzelfde gevoel terecht komt. 

Voorbeelden hiervan kunnen zijn; aanhoudende vermoeidheid, het gevoel dat je geen grip hebt op het leven of dat je niet het leven leeft wat je graag zou willen leven. Een burn-out, aanhoudende stress, verdriet of  onvrede over relaties of vriendschappen. Terugkerende conflicten of vervelende situaties op je werk of privé of het gevoel dat niemand aan je denkt, terwijl jij er altijd voor hen bent. Vele situaties waarin je nu dagelijks terechtkomt, zijn het gevolg van onbewuste overtuigingen die je als kind hebt opgedaan. 

Overtuigingen over het leven, zorgen ervoor dat je reageert zoals je altijd hebt gedaan

Lichaamsgerichte benadering van het innerlijke kind

In de sessies die ik geef werk ik op een lichaamsgerichte manier met het innerlijk kind. In mijn optiek is oriëntatie op zowel de gesproken woorden, als de taal van het lichaam, van wezenlijk belang.

Via ons hoofd kunnen we van alles bedenken en onthouden, maar via ons lichaam ervaren we het leven. Een voorbeeld wat je vast kent.

Je morst kokend water en uit een reflex trek je vliegensvlug je hand terug. Daarna volgt de schrik en dat is voor iedereen anders. Jouw lichaam heeft hierin een eigen verhaal ontwikkelt als gevolg van ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Misschien slaak je een zucht van opluchting of begin je te huilen omdat schrik te ontladen. Een ander wordt boos op de waterkoker of iemand die toevallig in de buurt staat. Deze reactie lijken als vanzelf op te komen, het is al gebeurt zonder dat je er invloed op had. 

De taal van jouw lichaam

Met bovenstaande voorbeeld wil ik je laten inzien dat jouw lichaam een eigen verhaal heeft. Ondanks dat je weet dat je niet hoeft te huilen of boos worden niet nodig was, gebeurde het toch. 

Jou lichaam vertelt hiermee haar verhaal. Je reageerde namelijk niet voor niks op deze manier. Door op een lichaamsgerichte manier te werken met het innerlijke kind, ga je ontdekken waarom je doet wat je doet en voelt wat je voelt. Dat biedt je de ruimte om jezelf werkelijk te gaan zien. Hierdoor kun je jezelf gaan geven wat je werkelijk nodig hebt. 

Een holistische benadering

Door te luisteren naar de woorden die je zegt, te kijken naar de taal van je lichaam en energie, ontstaat de mogelijkheid om jezelf in het geheel te gaan zien. Hierdoor wordt je bewust van wie je in wezen bent. Bewustzijn hierop maakt het mogelijk om weer terug te keren naar jouw natuurlijke staat van zijn.  

Een wereld vol mogelijkheden

Ieder mens is anders en ieder mens is prachtig! Wanneer je gaat ontdekken dat al je gedragingen zijn ontstaan zijn met als doel om het leven te overleven. Tijdens innerlijk kindwerk ga je de kwetsingen in jezelf zien als een deel van jou. Een deel van het klein meisje wat jij vroeger was. Een meisje wat niet anders kon doen, omdat ze moest overleven.

Wanneer je dat gaat zien, kun je niet anders dan haar met liefde en compassie ontvangen in haar kwetsing. En wanneer dat mogelijk wordt, dan gaat er een wonderlijke nieuwe wereld vol mogelijkheden voor je open!

Klik hier om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Je bent van harte welkom!