Zoek
Sluit dit zoekvak.

Innerlijk Kindwerk

Het kind dat je ooit geweest bent, het is nog steeds in jou en kan niet wachten om weer mee te mogen doen in jouw leven!

In de Primal Rebirth Therapie werken we veel met het innerlijk kind. De benaming ‘Innerlijk Kind’ wordt gebruikt als metafoor voor de ervaringen die je als kind hebt opgedaan en die je nog steeds met je meedraagt. Door contact te maken met je innerlijk kind, ontstaat de mogelijkheid om te gaan onderzoeken welke overtuigingen je over het leven hebt opgedaan.

Het gekwetste kind

Het gekwetste kind in jou, draagt herinneringen met zich mee die ervoor gezorgd hebben dat het kind zijn of haar natuurlijke zijn heeft verlaten. Het kind heeft beschermlagen om zich heen gebouwd met als doel zijn of haar essentie te beschermen. Ieder mens draagt een gekwetst kind in zich, echter niet iedereen is zich daarvan bewust. Een innerlijk kind dialoog is een helpende methode om inzicht te krijgen in de beschermlagen om jou heen. De beperkende overtuigingen die je in je kindertijd hebt opgedaan, hebben ervoor gezorgd dat je overlevingsstrategieën hebt ontwikkeld om je te beschermen tegen allerlei soorten gevaar. Door je bewustzijn hierop te vergroten, ontstaat het besef dat dit gekwetste kind nog steeds actief is in jou. Met dit bewustzijn ontstaat ook de mogelijkheid om met de ondersteunde kracht en compassie van de volwassene die je nu bent, het gekwetste kind in jou, met zijn of haar pijn en verdriet te ontvangen en het te geven wat er toen niet was. Door deze nieuwe ervaring ontstaat de mogelijkheid om met andere ogen naar jezelf, de ander en de wereld te leren kijken.

Het natuurlijke kind

Het natuurlijke kind is een metafoor voor wie je in wezen bent, je oorspronkelijke zelf met al je potenties waarmee je op aarde kwam. Een baby ademt vol en diep en gebruikt daarbij zijn of haar hele lichaam om zichzelf te voorzien van nieuwe levensenergie. Baby’s en jonge kinderen zijn puur, ademen liefde, zijn speels, ondeugend, maken plezier, genieten veelal volop en zorgeloos van het leven. Tijdens het opgroeien naar onze volwassenheid, zijn veel van deze natuurlijke kwaliteiten naar de achtergrond verdwenen en soms kun je bijna niet meer geloven dat ook jij deze kwaliteiten in je hebt.

Geleide meditaties en visualisaties zijn helpende technieken om je weer in contact te brengen met het natuurlijk kind in jou.

Het innerlijke kind

Je gekwetste en natuurlijke kind samen vormen je innerlijke kind. Door contact te maken met je innerlijke kind ontstaat de mogelijkheid om samen op onderzoek te gaan, naar dat wat er werkelijk in jou is. Hierdoor ontstaat er inzicht in de beperkende overtuigingen die jij (onbewust) over jezelf en het leven hebt en die de hele dag door bepalen met welke bril op jij naar mensen, gebeurtenissen en jouw leven kijkt.

Tevens ontwikkel je inzicht in de overlevingsstrategieën die jij hebt ontwikkeld. Door deze automatische gedragingen en reacties bewust te krijgen, ontstaat er ruimte voor een keus: Reageer je zoals je altijd deed, waardoor de kans groot is dat je krijgt wat je altijd al kreeg? Of kies je ervoor om een nieuwe beweging te maken?

Door je overtuigingen en strategieën meer in je bewustzijn te brengen, wordt het mogelijk om een verband te gaan zien tussen jouw overtuigingen en overlevingsstrategieën, en het gevoel en/of situatie waar je steeds weer in terecht komt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn; vermoeidheid, het gevoel dat je geen grip hebt op het leven of het gevoel dat je niet het leven leeft wat je graag zou willen leven, een burn-out situatie, stress, verdriet, onvrede over relaties of vriendschappen, conflicten waar je in terecht komt, terugkerende vervelende situaties op je werk of privé, gevoel hebben dat niemand aan je denkt terwijl jij altijd voor andere zorgt, alleen maar perfect werk afleveren waardoor je het altijd druk hebt, vele situaties zijn hierbij denkbaar.

Lichaamsgerichte benadering van het innerlijke kind

In de sessies die ik geef werk ik op een lichaamsgerichte manier met het innerlijk kind. In mijn optiek is oriëntatie op zowel de gesproken woorden, als de taal van het lichaam, van wezenlijk belang.

Via ons hoofd kunnen we, onder andere, van alles bedenken en onthouden, maar via ons lichaam ervaren we het leven. Een voorbeeld wat iedereen wel kent: Wanneer je water kookt, weet je dat het pijn kan doen wanneer je dit water over je heen krijgt. Dat is prettig want daardoor zul je zorgvuldig handelen. Wanneer je toch in contact komt met het kokende water, volgt er een automatisch reactie, waardoor je zeer waarschijnlijk meteen je handen wegtrekt. Vervolgens kan er, zonder dat je dat bedacht had, een volgende automatische reactie volgen. Er volgt opluchting en je slaakt een zucht, of de schrik van wat er gebeurt is zorgt ervoor dat je begint te huilen, je stil valt en het koud krijgt, dat je begint te trillen, je begint te schelden, of je ervaart helemaal niks en gaat gewoon verder, je wordt boos op jezelf of iemand anders of misschien ga je meteen op zoek naar iemand die naar je kan luisteren.

Met bovenstaande voorbeeld wil ik je laten zien dat naast jouw woorden, die vertellen wat jij weet, de reactie van je lichaam op een ervaring van minstens zo’n groot belang is voor jouw werkelijke verhaal. Want waarom doe je op zo’n moment wat je doet, voel je wat je voelt en zeg je wat je zegt?

Door te werken met ons menszijn als geheel en zowel jouw denken, als de taal van jouw lichaam aan het woord te laten tijdens de sessie, ontstaat de mogelijkheid om jezelf in zijn of haar geheel te zien en je bewust te worden van wie je werkelijk bent.

Ieder mens is anders en ieder mens is prachtig! Wanneer je gaat ontdekken dat al je gedragingen ontstaan zijn met als doel om het leven te overleven, ‘er het beste van te maken’, en je daar met liefde en compassie naar leert kijken, dan gaat er een wonderlijke nieuwe wereld vol mogelijkheden voor je open.

Klik hier om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Het kind dat je ooit geweest bent, het is nog steeds in jou en kan niet wachten om weer mee te mogen doen in jouw leven!