Therapie: Toelichting op veelgebruikte termen
Hieronder lees je de toelichting op veelvuldig gebruikt vakjargon en wat daarmee bedoelt wordt. De temen staan in alfabetische volgorde beschreven, zodat je dat wat je zoekt makkelijk terug kan vinden.
Emoties
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid en zorgen voor een burn-out.
Gedachten
Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Het Een is een moment in het almaar doorgaande denken.
Deze kan zonder aanleiding opkomen of voortkomen uit andere gedachten. Zo zal de de ene gedachte leiden tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen – een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties en gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.
Gedragingen
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.
Gedrag kan bewust of onbewust, openlijk of heimelijk, vrijwillig of onvrijwillig zijn.
Identificeren
De identiteit vaststellen: zich identificeren, zich herkennen in, zich vereenzelvigen met.
Interne conflicten
Deze conflicten heb je met jezelf. Ze zorgen ervoor dat je innerlijke discussie voert waardoor je geen keuze maakt of blijft twijfelen over dat wat je gekozen hebt.
Negatieve denkpatronen
zijn ontkennende, afkeurende, het slechte en/of het ongunstige benadrukkende gedachten die je kunt hebben over jezelf, over anderen of over de wereld om je heen.
Onverwerkte Emoties
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid, burn-out, neerslachtigheid en zingevingsvragen.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Gelukkig is PTSS vaak goed te behandelen.
Als je op jonge leeftijd voor een langere periode iets ergs meemaakt, kun je complexe posttraumatische stressstoornis krijgen (c-PTSS) krijgen. Bijvoorbeeld als je lange tijd seksueel misbruikt bent, lichamelijk of geestelijk mishandeld bent, of als er niet goed voor je gezorgd is.
Klik hier voor meer informatie over PTSS, je wordt dan doorgelinkt naar de website van de hersenstichting.
Trauma
Is het gevolg van de impact van een ervaring op je zenuwstelsel. Deze impact ontstaat doordat iemand na een schokkende gebeurtenis (onbewust) blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. Iemand ervaart deze gebeurtenis dan als zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om de bijbehorende emoties te verwerken.
Of iemand wel of geen trauma overhoudt aan een situatie is per persoon verschillend en niet te bepalen aan de hand van de situatie.
Situaties waarbij trauma kan ontstaan kunnen erg verschillend zijn. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk, mishandeling, verlies van een geliefde of andere ernstige ervaringen. Maar ook aan een kind wat veelvuldig niet gezien of erkend wordt in zijn of haar behoefte of gepest wordt.
Wanneer iemand geconfronteerd wordt met een situatie die het gevoel van veiligheid, controle of welzijn overweldigt, kunnen emoties niet verwerkt worden en kan trauma het gevolg zijn.
Trauma kan zowel door eenmalige gebeurtenissen als door langdurige stressvolle omstandigheden ontstaan, zoals chronische mishandeling of verwaarlozing.