Iemand anders de schuld geven, kost jou je vrijheid
We doen het allemaal wel eens: iemand anders de schuld geven. Het lijkt bijna een automatische reactie wanneer iets misgaat. Maar waarom doen we dit
Tegenwoordig kom je het woord overal tegen: Therapie. Op internet is er zoveel informatie over terug dat veel mensen geen idee meer hebben, waar te beginnen.
Op deze pagina vind je antwoord op drie meest gestelde vragen over Therapie:
Tevens vind je op deze pagina een overzicht van de veel gebruikte termen.
Therapie is een vorm van behandeling die mensen helpt bij het omgaan met emotionele, psychologische en/of gedragsproblemen. Het is een proces waarin je samen met een therapeut leert om beter met je uitdagingen en problemen om te gaan.
Er worden ontzettend veel verschillende therapieën aangeboden. Hieronder noem ik zeven soorten therapie die zich richten op het emotionele en psychologische welzijn. Veel van de aangeboden therapieën vinden hun basis in één van de hieronder genoemde therapie soorten:
De werkvorm die ikzelf gebruik in mijn sessies is uniek en ontstaan vanuit een eigen behoefte. Het is een combinatie van lichaamsgerichte psychotherapie, energetische communicatie en systemisch werk. Hierbij richt ik mij op het samenbrengen van de verschillende aspecten van jouw vrouw-zijn:
Er is zoveel wijsheid in ieder mens, alleen hebben ervaringen in ons leven ervoor gezorgd dat wat onszelf hebben moeten beschermen. Hierdoor hebben bepaalde aspecten zich minder goed kunnen ontwikkelen, zijn we afgesplitst van andere aspecten en hebben andere delen zich uitermate goed ontwikkeld. Kortom: Alles is al in jou aanwezig! Ik zie therapie dan ook als een onderzoek naar dat wat maakt dat bovengenoemde vijf aspecten in jou niet kunnen samenkomen of geen balans vinden.
Wil je meer weten over mijn werkwijze? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek via de button hieronder. Dit gesprek is vrijblijven en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt waar ik mijn sessie en trainingen geef plaatsvinden.
Wanneer je dat ook wilt of misschien juist nog twijfels hebt, voel je dan vrij om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek van een half uur is gratis en vrijblijvend en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden.
Welke therapie vorm voor jou het meest passend is, is afhankelijk van jouw behoeften en het soort probleem dat je wilt aanpakken.
Hieronder staat per therapie soort beschreven waar de therapie zich op richt en wat het doel is.
Dit is een veelgebruikte vorm van therapie die zich richt op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen.
Doel: mensen om hun gedachten, gevoelens en gedragingen beter te begrijpen en om positiever en effectiever te reageren op uitdagingen.
Gebaseerd op de theorieën van Sigmund Freud, richt deze therapie zich op het verkennen van onbewuste jeugdherinneringen en interne conflicten. Het doel is om verborgen emoties en motieven aan het licht te brengen die van invloed zijn op het huidige gedrag. (Innerlijk Kind Werk als onderdeel van lichaamsgerichte psycho-therapie, vind hierin haar basis)
ook wel Humanistische Therapie genoemd: Deze vorm van therapie richt zich op het bevorderen van zelfontplooiing en het ontwikkelen van een sterk gevoel van zelfwaarde. Het benadrukt de unieke ervaring van de cliënt en ondersteunt hen bij het vinden van hun eigen antwoorden en oplossingen.
Deze therapievorm richt zich op relaties en dynamieken binnen groepen, zoals gezinnen of koppels.
Het doel is om te begrijpen hoe individuen functioneren binnen hun relaties en hoe deze relaties verbeterd kunnen worden.
is een gespreksbehandelmethode voor psychosociale problemen en stoornissen.
Het doel van psycho-therapie is om emotioneel en psychologisch welzijn te bevorderen en persoonlijke groei te stimuleren. Het kan kortdurend zijn voor specifieke problemen of langdurig voor diepere en complexere kwesties.
ook wel psycho-somatische therapie genoemd: is een vorm van therapie die zich richt op de verbinding tussen lichaam en geest. Deze therapievorm erkent dat emotionele en psychologische ervaringen niet alleen in de geest worden opgeslagen, maar ook in het lichaam.
Doel: Door het lichaam actief bij het therapeutische proces te betrekken, kan men onverwerkte emoties, trauma’s en spanningen die in het lichaam zijn opgeslagen, loslaten en verwerken.
Dit is een specifieke vorm van therapie die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het helpt mensen om traumatische herinneringen te verwerken door middel van gecontroleerde oogbewegingen.
Therapie kan individueel, in groepsverband of binnen een gezinscontext plaatsvinden. Alle soorten therapie zijn bedoeld als veilige ruimte waarin problemen, gevoelens en gedachten er mogen zijn, zonder dat de therapeut daarover oordeelt. Zo kan jij leren om beter met je emotionele, psychologische of gedragsproblemen om te gaan. Het is dan ook van belang dat de therapie gegeven wordt door een vakbekwaam therapeut. Wanneer de therapeut staat ingeschreven bij een beroeps- vereniging en of register weet je zeker dat deze op een gedegen manier is opgeleid en voldoet aan alle geldende regels en voorwaarden en daar jaarlijks op wordt gecontroleerd.
Hieronder lees je de toelichting op veelvuldig gebruikt vakjargon en wat daarmee bedoelt wordt. De temen staan in alfabetische volgorde beschreven, zodat je dat wat je zoekt makkelijk terug kan vinden.
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid en zorgen voor een burn-out.
Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Het Een is een moment in het almaar doorgaande denken.
Deze kan zonder aanleiding opkomen of voortkomen uit andere gedachten. Zo zal de de ene gedachte leiden tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen – een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties en gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.
Gedrag kan bewust of onbewust, openlijk of heimelijk, vrijwillig of onvrijwillig zijn.
De identiteit vaststellen: zich identificeren, zich herkennen in, zich vereenzelvigen met.
Deze conflicten heb je met jezelf. Ze zorgen ervoor dat je innerlijke discussie voert waardoor je geen keuze maakt of blijft twijfelen over dat wat je gekozen hebt.
zijn ontkennende, afkeurende, het slechte en/of het ongunstige benadrukkende gedachten die je kunt hebben over jezelf, over anderen of over de wereld om je heen.
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid, burn-out, neerslachtigheid en zingevingsvragen.
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Gelukkig is PTSS vaak goed te behandelen.
Als je op jonge leeftijd voor een langere periode iets ergs meemaakt, kun je complexe posttraumatische stressstoornis krijgen (c-PTSS) krijgen. Bijvoorbeeld als je lange tijd seksueel misbruikt bent, lichamelijk of geestelijk mishandeld bent, of als er niet goed voor je gezorgd is.
Klik hier voor meer informatie over PTSS, je wordt dan doorgelinkt naar de website van de hersenstichting.
Is het gevolg van de impact van een ervaring op je zenuwstelsel. Deze impact ontstaat doordat iemand na een schokkende gebeurtenis (onbewust) blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. Iemand ervaart deze gebeurtenis dan als zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om de bijbehorende emoties te verwerken.
Of iemand wel of geen trauma overhoudt aan een situatie is per persoon verschillend en niet te bepalen aan de hand van de situatie.
Situaties waarbij trauma kan ontstaan kunnen erg verschillend zijn. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk, mishandeling, verlies van een geliefde of andere ernstige ervaringen. Maar ook aan een kind wat veelvuldig niet gezien of erkend wordt in zijn of haar behoefte of gepest wordt.
Wanneer iemand geconfronteerd wordt met een situatie die het gevoel van veiligheid, controle of welzijn overweldigt, kunnen emoties niet verwerkt worden en kan trauma het gevolg zijn.
Trauma kan zowel door eenmalige gebeurtenissen als door langdurige stressvolle omstandigheden ontstaan, zoals chronische mishandeling of verwaarlozing.
Wanneer je jezelf herkent in wat je hier leest of merkt dat je in beweging wilt komen, nu je hier op mijn site terecht bent gekomen, weet dan dat je welkom bent.
Voel je vrij om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek van een half uur is gratis en vrijblijvend en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden.
Op het moment dat ik de tijd heb genomen om te schrijven over therapie, plaats ik het artikel hier. Wanneer je je onderaan deze pagina inschrijft voor mijn nieuwsbrief, ontvang je hier bericht over.
We doen het allemaal wel eens: iemand anders de schuld geven. Het lijkt bijna een automatische reactie wanneer iets misgaat. Maar waarom doen we dit
We leven in een wereld die vaak zo overweldigend en vol ruis is, dat we het contact met onszelf kunnen verliezen. Misschien voel je dat
Nieuwsgierigheid is de motor achter verbondenheid, zelfontwikkeling en leren. In deze blog deel zes redenen om lekker nieuwsgierig te blijven.
‘Ik wil geen aandacht schenken aan het verleden. Ik wil genieten van de mooie dingen.’
Met deze opmerking kwam ze binnen. Ze had er genoeg van, van al die negativiteit en vond het de hoogte tijd om te gaan genieten. Ze wilde niet graven in het verleden, maar vooruit. Dus ik vroeg haar wat ze van mij verwachte? Even bleef het stil en toen volgde er een wat ongemakkelijke glimlach: ‘Dat jij mij vertelt hoe ik ervoor kan zorgen dat ik niet steeds weer in die negativiteit beland.’
Je bent zoveel meer dan je denkt en dat kun je ervaren via je lichaam. Herstel van de verbinding met jezelf gaat dan ook via de verbinding met je lichaam. Want het is via je lichaam dat jij het leven en jezelf kan ervaren. Door de verbinding met je lichaam te herstellen en te verdiepen, leer je weer vertrouwen op dat wat je voelt. Dat geeft helderheid, rust en richting aan je leven.
Steun dat is wat ze nodig had. Ze wist het, verzamelde al haar moed en maakte een belafspraak. Ze voelde de paniek, het was teveel wat ze van zichzelf vroeg, maar ze moest het afmaken. Ze zag geen andere uitweg dan doorgaan, ander zou het nooit meer goed komen.
Laat je inspireren en herstel de verbinding met jezelf.
Laat je inspireren en ervaar wat de taal van je lichaam, psyche en energie jou te vertellen hebben. Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct gratis deze online training!