Vanuit ontspanning lichaamsgericht werken

De drie meest gestelde vragen over Lichaamsgericht Werken

Tegenwoordig kom je het woord overal tegen: Lichaamsgericht werken of lichaamsgerichte Therapie. 

Op deze pagina vind je antwoord op drie meest gestelde vragen over Lichaamsgericht werken:

  • Wat is het?
  • Hoe werkt het?
  • Wat levert het jou op?

Veel gebruikte termen

Tevens vind je op deze pagina een overzicht van de veel gebruikte termen.

Artikelen

Onder de veel gebruikte termen vind je artikelen over therapie.
Vraag en Antwoord

Vraag en antwoord

Wat is lichaamsgericht werken?

Wanneer er in therapie lichaamsgericht gewerkt wordt betekent dat, dat de taal en het verhaal van het lichaam centraal staan. 

Elke lichaamsgericht werkende therapeut of -coach werkt anders. In de therapie zoals ik die geeft werk ik vanuit een holistische benadering die je hele wezen – zowel je lichaam als je geest – centraal stelt. Door lichaamsgericht te werken leer je luisteren naar de taal en daarmee het verhaal van je lichaam. Naast de woorden die je gebruikt om uitdrukking te geven aan je gedachten en gevoelens, staat het verhaal van jouw lichaam centraal. Dit geeft inzicht in het verschil tussen dat wat je denkt, zegt en werkelijk voelt en doet.

Hoe werkt het?

In lichaamsgerichte therapie wordt erkend dat je lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn.

Door naast de woorden die je zegt ook te luisteren naar het verhaal van je lichaam, ontstaat er inzicht in het verschil tussen deze verhalen. Twee verhalen in één mens die zorgen voor een intern conflict.

Het leven is altijd in beweging

Iets wat leeft is in beweging. Door te werken met het lichaam wordt zichtbaar waar het leven in jou blokkeert. Een onderdrukte of onverwerkte emotie zorgt voor zo’n blokkade.

Onverwerkte emotie

Een onverwerkte emotie is een emotie die niet volledig is erkend, begrepen en/of gevoeld. Het niet verwerken van een emotie gebeurt meestal onbewust vanuit een overlevingsrespons. In dat moment is het vanuit overlevingsperspectief een helpende reactie, echter op de langere termijn zijn de gevolgen minder prettig. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich namelijk niet (volledig) kunnen ontladen.

Deze lading is hierdoor in het lichaam blijven bestaan. Echter de emotie was er niet voor niks en had een boodschap in zich die nog steeds gehoord wilt worden. Hierbij kun je denken aan het aangeven van een grens of het maakte je juist blij en maakte daardoor een verlangen zichtbaar. Deze boodschap heeft zich vastgezet en wil alsnog gehoord, gezien en gevoeld worden. Wanneer emoties herhaaldelijk onderdrukt worden, hoopt de lading zich op en zal deze zich uiteindelijk op een andere manier manifesteren. Hierbij kun je denken aan gevoelens van angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid, burn-out, chaos, neerslachtigheid of gevoelens van zinloosheid. 

Door in therapie aandacht te geven aan jouw lichamelijke signalen, maak je dat wat toen niet gezien kon of mocht worden alsnog zicht- en ook voelbaar. Hierdoor kan de oude emotie zich ontladen en jij jezelf  bevrijden uit dat waar jij steeds weer in vast loopt.

Wat levert lichaamsgericht werken mij op?

Een lichaamsgerichte aanpak helpt je om in contact te komen met wie je in wezen bent. Voorbij dat wat je denkt of weet leer je luisteren naar de signalen van je lichaam (en wanneer je therapie bij mij volgt, krijg je ook zicht op de beweging van jouw energie).  Je leert weer vertrouwen op dat wat je voelt. Dat geeft helderheid, waardoor je meer rust, ontspanning en plezier zult gaan ervaren. 

Tevens nodigt een lichaamsgerichte benadering je uit om dat wat je voelt en ervaart waar te laten zijn. Hierdoor ga je weer ervaren hoe krachtig en wijs je lichaam is en hoe het je kan helpen om te groeien, te helen en krachtiger, midden in je eigen leven te blijven staan. 

Door ook het lichaam bij de therapie te betrekken geef je jezelf de kans om op een diepgaande manier met jezelf in contact te komen. Je leert je lichaam weer vertrouwen en ervaart hoe lichaam, geest en emotie met elkaar verbonden zijn. 

Gratis en vrijblijvend kennismaken

Wanneer je dat ook wilt, voel je dan vrij om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek van een half uur is gratis en vrijblijvend en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden. 

Veel gebruikte termen in het Innerlijk Kind Werk

Toelichting op veelgebruikte termen in het Lichaamswerk

Emoties

Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.

Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid en zorgen voor een burn-out.

Gedachten

Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Het Een is een moment in het almaar doorgaande denken.

Deze kan zonder aanleiding opkomen of voortkomen uit andere gedachten. Zo zal de de ene gedachte leiden tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen – een beeldgeur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties en gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.

Gedragingen

Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.

Gedrag kan bewust of onbewust, openlijk of heimelijk, vrijwillig of onvrijwillig zijn.

Interne conflicten

Deze conflicten heb je met jezelf. Ze zorgen ervoor dat je innerlijke discussie voert waardoor je geen keuze maakt of blijft twijfelen over dat wat je gekozen hebt. 

Onverwerkte Emoties

Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.

Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid, burn-out, neerslachtigheid en zingevingsvragen. 

Overlevingsperspectief

Een overlevingsperspectief is een manier van denken, voelen, en handelen die is gericht op overleven in moeilijke of bedreigende situaties. Dit kan een realistisch volwassen perspectief zijn, zoals in een situatie waarin er een brand is die geblust moet worden. Echter zie we vaak dat het overlevingsperspectief ontstaan is als een reactie op trauma, stress of langdurige uitdagingen, waarbij iemand zich vooral richt op het omgaan met directe gevaren of problemen in plaats van op groei, welzijn of lange termijn doelen.

Kenmerken van een Overlevingsperspectief zijn:

1. Iemand is vooral gericht op veiligheid

De prioriteit van een persoon ligt bij het vinden van veiligheid en het vermijden van risico’s. Dit gedrag kan leiden tot vermijdingsgedrag, zoals het vermijden van nieuwe situaties, relaties of uitdagingen die als gevaarlijk of onvoorspelbaar worden gezien.

2. Reactief Gedrag

In plaats van proactief en bewust beslissingen te nemen, reageert iemand vanuit automatische reacties, zoals vechten, vluchten, of bevriezen. Deze reacties zijn diepgeworteld in onze biologische overlevingsmechanismen.

3. Beperkte Veerkracht

Door voortdurend in een overlevingsmodus te zitten, kan het moeilijker worden om veerkrachtig om te gaan met nieuwe uitdagingen of om flexibel te reageren op veranderingen.

4. Gevoel van Isolatie

Mensen die leven vanuit een overlevingsperspectief kunnen zich emotioneel of fysiek geïsoleerd voelen. Doordat hun focus zich op overleven richt sluiten ze zich af van anderen of van hun steun- en hulpbronnen.

Hoe Ontstaat een Overlevingsperspectief?

Een overlevingsperspectief kan zich ontwikkelen als reactie op:

1. Trauma

Een ingrijpende ervaring zoals mishandeling, verlies, of een ongeluk kan iemand in een overlevingsmodus brengen.

2. Chronische Stress

Langdurige blootstelling aan stressvolle situaties, zoals armoede, conflict of een stressvolle werkomgeving kunnen er onder andere voor zorgen dat iemand voortdurend in een overlevingsperspectief blijft.

3. Onveilige Omgeving

Opgroeien of leven in een omgeving waar fysieke of emotionele veiligheid niet gegarandeerd is of vroeger was, kan een overlevingsperspectief versterken.

Positieve aspecten en beperkingen

Hoewel het overlevingsperspectief in bepaalde situaties nuttig en zelfs noodzakelijk is, kan het op de lange termijn beperkend zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om te genieten van het leven, om betekenisvolle relaties aan te gaan, of om persoonlijke groei na te streven.

Erkennen dat je in een overlevingsperspectief zit, is de eerste stap naar verandering. Je kunt dan steun vragen bij vrienden en je wenden tot de huisarts of geschikte therapeut. 

Uiteraard ben je van harte welkom om contact met mij op te nemen. Samen kunnen we vervolgens kijken of mijn manier van werken aansluit bij jouw behoefte aan ondersteuning. 

Gratis en vrijblijvend kennismaken

Wanneer je dat ook wilt, voel je dan vrij om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek van een half uur is gratis en vrijblijvend en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden. 

Hier lees je artikelen

Artikelen over Lichaamsgericht werken

Op het moment dat ik de tijd heb genomen om te schrijven over Lichaamsgericht werken of lichaamswerk, plaats ik het artikel hier. Wanneer je je onderaan deze pagina inschrijft voor mijn nieuwsbrief, ontvang je hier bericht over. 

Therapie, innerlijk kind werk

Controle houden door iets niet te doen

En toch drukte ik weer op ‘verwijderen’ in plaats van ‘plaatsen’. Wederom verdwenen mijn woorden in het niets. Niet omdat ze het delen niet waard waren, maar omdat iets in mij bang werd. Dit was niet de eerste keer dat ik mezelf dit zag doen. Ondanks dat mijn gezonde verstand weet dat ik mijn woorden met de wereld mag delen, ondanks alles wat ik geleerd heb als lichaamsgericht (trauma) Therapeut, drukte ik toch op ‘delete’ en hield ik mezelf weer in.

Lees verder »
Onderstroom; een niet zichtbare, maar wel voelbare kracht in een gesprek

Onderstoom: niet zichtbaar, wel voelbaar

Je kent het vast: Zo’n gesprek waar je helemaal op leeg loopt en jezelf vervolgens afvraagt hoe je in vredesnaam in die situatie terecht bent gekomen.
Het kan dan zomaar zo zijn dat je een gesprek hebt gevoerd waar een onderstroom in aanwezig was. Een onzichtbare, onhoorbare, maar o zo voelbare stroom.

Lees verder »

Wat is Innerlijk kind werk?

Innerlijk kindwerk vormt samen met lichaamswerk de basis van de lichaamsgerichte therapeutische sessies die ik geef. Elke keer weer zie ik, dat door op een liefdevolle manier te werken met de metafoor van het innerlijke kind, de mogelijkheid ontstaat om onbewuste drijfveren achter patronen en gedragingen in het bewustzijn te brengen.

Lees verder »

Ontdek de kracht van jouw innerlijke wijsheid en hervind balans in je leven!

Ben jij er klaar voor?