Energie Werk

De drie meest gestelde vragen over Energiewerk

Wat is energiewerk, hoe werkt het en wat kun je ermee? 

Op deze pagina vind je heldere en concrete antwoorden op deze drie meest gestelde vragen over Energie Werk.

Veel gebruikte termen

Tevens vind je op deze pagina een overzicht van veel gebruikte termen die in het Energie Werk gebruikt worden.

Artikelen

Onder de veel gebruikte termen staan aan dit onderwerp gerelateerde artikelen.
Vraag en Antwoord

Vraag en antwoord

Wat is energiewerk?

Je kent vast het gevoel de ene dag meer energie te hebben om iets te doen, dan een andere dag. Door allerlei oorzaken kan de energie in jouw lichaam minder vrij stromen of zelfs geblokkeerd worden. 

Door je hele lichaam stroomt energie. Deze ervaar je onder andere in de vorm van emoties, gedachten en je fysieke gezondheid. 

Energiewerk richt zich op het sturen, balanceren of herstellen van de stroom van  levensenergie binnen het lichaam. Deze levensenergie wordt in dit werk vaak aangeduid met Chi, Prana of Ki.

In het energiewerk wordt er vanuit gegaan dat een vrije doorstroom van levensenergie essentieel is voor zowel de fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Technieken zoals Reiki, Acupunctuur, Chakra Werk, Qigong en Healing zijn allemaal gericht op het vrij kunnen stromen van de levensenergie.

Hoe werkt energiewerk?

Energiewerk werkt op basis van het idee dat het lichaam niet alleen een fysiek systeem is, maar ook een energetisch systeem. Zij gaan er vanuit dat mensen een eigen energieveld hebben (aura) en dat het fysieke lichaam via energiecentra (chakra’s) verbonden is met dit veld.  Energie banen (meridianen) zorgen in het fysieke lichaam voor de doorstroom van energie.  

Professionals in het energiewerk werken allen op een eigen manier. Op het gebied van  mentale- en fysieke gezondheid is de intentie om blokkades of onevenwichtigheden in de energiestroom te corrigeren, zodat jouw levensenergie weer vrij kan stromen. 

Elke techniek gebruikt haar eigen werkvorm. Deze kunnen variëren van fysieke aanraking of -oefeningen tot visualisatie en werken op afstand.

Hoewel de exacte werking van energie werk nog steeds niet volledig wetenschappelijk verklaard kan worden, rapporteren veel mensen positieve effecten.

Wat zijn de voordelen van energiewerk?

De voordelen van energiewerk kunnen variëren van fysieke ontspanning en pijnverlichting tot emotionele en mentale helderheid, verbeterde stemming en een gevoel van innerlijke balans. Veel mensen gebruiken energiewerk als een aanvulling op traditionele geneeskunde om stress te verminderen, het immuunsysteem te versterken, en algemene welzijn te bevorderen.

Energie- en lichaamswerk in de praktijk

In mijn praktijk werk ik op een lichaamsgerichte manier met alle aspecten van ons menszijn: Mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel. Naast ruim zes jaar intensief opgeleid te zijn tot lichaamsgericht (trauma) therapeut, heb ik inmiddels ook ruim 2,5 jaar scholing in energie werk volbracht. Het samenbrengen van deze twee vakgebieden, blijkt voor velen een waardevolle tool te zijn om zichzelf eindelijk te kunnen bevrijden uit het web van overtuigingen en patronen waar ze maar niet uit kwamen. 

Ben je benieuwd wat een combinatie van lichaams- en energie werk voor jou kan betekenen? Plan dan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingesprek, dan spreken we elkaar binnenkort. 

Veel gebruikte termen in het Innerlijk Kind Werk

Toelichting op veelgebruikte termen in het Energie Werk

Hieronder staan in alfabetische volgorde termen die fundamenteel zijn voor het begrijpen en beoefenen van energiewerk. Ze helpen om de concepten en praktijken binnen deze holistische manier van benadering van welzijn beter te begrijpen.

Affirmaties

Positieve uitspraken die gebruikt worden om energetische patronen te veranderen door herhaling en intentie. Ze worden regelmatig gecombineerd met energiewerk, dit ter bevordering van de energiestroom.

Aura

Een energieveld dat het fysieke lichaam omringt. De aura bestaat uit verschillende lagen en wordt verondersteld de energie en gezondheid van een persoon te weerspiegelen.

Balanceren

Het proces van het harmoniseren van de energiestromen in het lichaam, gericht op de chakra’s of meridianen, om een algeheel gevoel van welzijn te bevorderen.

Chakra’s

Energiecentra in het lichaam die elk corresponderen met bepaalde fysieke, emotionele en spirituele aspecten van een persoon.

Chakra’s zijn afkomstig uit de Indiase traditie. In het chakra werk wordt gewerkt met zeven hoofdchakra’s: van de Wortelchakra aan de basis van de wervelkolom tot de Kruinchakra boven het hoofd.

Chi

Chi komt ui de Chinese traditie en verwijst naar levensenergie of vitale kracht die door het lichaam stroomt. Net als Ki en Prana, vormt Chi de basis van veel energiewerk praktijken.

Energetische Blokkades

Gebieden in het lichaam of de aura waar energie niet vrij kan stromen. Stress, trauma, emotionele- of psychische disbalans of problemen zijn hier vaak de oorzaak van. Het oplossen van deze blokkades is een belangrijk doel in het energiewerk.

Energetische Gevoeligheid

Het vermogen om subtiele energieën waar te nemen en te voelen, zowel in jezelf als in anderen. Dit is een vermogen wat ieder mens in zich heeft. Energie werk ondersteund de ontwikkeling en begrenzing hiervan. 

Energetische Reiniging

Het proces van het zuiveren of verwijderen van negatieve energieën uit het lichaam, de aura of een ruimte. 

Energieveld

De ruimte rondom het lichaam waar energie aanwezig is. Emoties, gedachten, energie van anderen en fysieke gezondheid, beïnvloeden dit veld. In het energiewerk wordt zowel gewerkt met de energiestroom in het fysieke lichaam als met het gehele energetische veld van iemand. Het doel hiervan is om het algehele welzijn van de persoon te verbeteren.

Frequentie/Vibratie

Verwijst naar de trillingsniveaus van energie waarbij hogere frequenties geassocieerd worden met positieve, helende energie en lagere frequenties met negatieve of disbalans veroorzakende energie.

Gronden (Grounding)

Gronden van een mens gaat over de energetische verbinding met de aarde. Net als een geaard stopcontact ervoor zorgt dat teveel aan energie kan worden ontladen via de aarde, zorgt ook energetische aarding van je lichaam hiervoor. Grounding zorgt voor stabiliteit en bevordert. Iemand kan zich gronden door fysieke oefeningen, blote voeten lopen of  wandelen in de natuur. In het energiewerk leet iemand zich gronden door visualisatie en meditatie.

Intuïtief Werk

Het gebruik van innerlijk weten of gevoel om energiepatronen in het lichaam of de aura te lezen en te interpreteren. Dit wordt vaak toegepast in energiewerk om onderliggende oorzaken van disbalans te identificeren.

Ki

Ki komt ui de Japanse traditie en verwijst naar levensenergie of vitale kracht die door het lichaam stroomt. Net als Chi en Prana, vormt ki de basis van veel energiewerk praktijken.

Kundalini

Een vorm van energie die zich volgens de yogatraditie aan de basis van de wervelkolom bevindt. Wanneer deze  geactiveerd wordt, stijgt ze door de chakra’s naar boven, wat kan leiden tot spirituele verlichting en genezing.

Leylijnen

Onzichtbare energiebanen die door het landschap lopen en waarvan wordt aangenomen dat ze krachtige energiepunten verbinden. Ze worden vaak geassocieerd met heilige plaatsen en gebruikt in energiewerk om de verbinding met de aarde te versterken.

Meridianen

Energiekanalen in het lichaam waardoor Ki, Chi of Prana stroomt. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt meridianen om acupunctuurpunten te identificeren en om de energiestroom te balanceren.

Prana

Prana komt ui de Indiase traditie en verwijst naar levensenergie of vitale kracht die door het lichaam stroomt. Net als Ki en Chi, vormt Prana de basis van veel energiewerk praktijken.

Reiki

Een Japanse vorm van energiewerk die het zelfhelend vermogen stimuleert. De beoefenaar geeft door middel van handoplegging universele levensenergie door aan degene die ontvangt. Het doel is om de energiebalans te herstellen en genezing te bevorderen.

Vibratie/Frequentie

Verwijst naar de trillingsniveaus van energie waarbij hogere frequenties geassocieerd worden met positieve, helende energie en lagere frequenties met negatieve of disbalans veroorzakende energie.

Hier lees je artikelen

Artikelen over Energiewerk

Onderstroom; een niet zichtbare, maar wel voelbare kracht in een gesprek

Onderstoom: niet zichtbaar, wel voelbaar

Je kent het vast: Zo’n gesprek waar je helemaal op leeg loopt en jezelf vervolgens afvraagt hoe je in vredesnaam in die situatie terecht bent gekomen.
Het kan dan zomaar zo zijn dat je een gesprek hebt gevoerd waar een onderstroom in aanwezig was. Een onzichtbare, onhoorbare, maar o zo voelbare stroom.

Lees verder »