Toelichting op veelgebruikte termen in het Lichaamswerk
Emoties
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid en zorgen voor een burn-out.
Gedachten
Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Het Een is een moment in het almaar doorgaande denken.
Deze kan zonder aanleiding opkomen of voortkomen uit andere gedachten. Zo zal de de ene gedachte leiden tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen – een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties en gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.
Gedragingen
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.
Gedrag kan bewust of onbewust, openlijk of heimelijk, vrijwillig of onvrijwillig zijn.
Interne conflicten
Deze conflicten heb je met jezelf. Ze zorgen ervoor dat je innerlijke discussie voert waardoor je geen keuze maakt of blijft twijfelen over dat wat je gekozen hebt.
Onverwerkte Emoties
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.
Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid, burn-out, neerslachtigheid en zingevingsvragen.
Overlevingsperspectief
Een overlevingsperspectief is een manier van denken, voelen, en handelen die is gericht op overleven in moeilijke of bedreigende situaties. Dit kan een realistisch volwassen perspectief zijn, zoals in een situatie waarin er een brand is die geblust moet worden. Echter zie we vaak dat het overlevingsperspectief ontstaan is als een reactie op trauma, stress of langdurige uitdagingen, waarbij iemand zich vooral richt op het omgaan met directe gevaren of problemen in plaats van op groei, welzijn of lange termijn doelen.
Kenmerken van een Overlevingsperspectief zijn:
1. Iemand is vooral gericht op veiligheid
De prioriteit van een persoon ligt bij het vinden van veiligheid en het vermijden van risico’s. Dit gedrag kan leiden tot vermijdingsgedrag, zoals het vermijden van nieuwe situaties, relaties of uitdagingen die als gevaarlijk of onvoorspelbaar worden gezien.
2. Reactief Gedrag
In plaats van proactief en bewust beslissingen te nemen, reageert iemand vanuit automatische reacties, zoals vechten, vluchten, of bevriezen. Deze reacties zijn diepgeworteld in onze biologische overlevingsmechanismen.
3. Beperkte Veerkracht
Door voortdurend in een overlevingsmodus te zitten, kan het moeilijker worden om veerkrachtig om te gaan met nieuwe uitdagingen of om flexibel te reageren op veranderingen.
4. Gevoel van Isolatie
Mensen die leven vanuit een overlevingsperspectief kunnen zich emotioneel of fysiek geïsoleerd voelen. Doordat hun focus zich op overleven richt sluiten ze zich af van anderen of van hun steun- en hulpbronnen.
Hoe Ontstaat een Overlevingsperspectief?
Een overlevingsperspectief kan zich ontwikkelen als reactie op:
1. Trauma
Een ingrijpende ervaring zoals mishandeling, verlies, of een ongeluk kan iemand in een overlevingsmodus brengen.
2. Chronische Stress
Langdurige blootstelling aan stressvolle situaties, zoals armoede, conflict of een stressvolle werkomgeving kunnen er onder andere voor zorgen dat iemand voortdurend in een overlevingsperspectief blijft.
3. Onveilige Omgeving
Opgroeien of leven in een omgeving waar fysieke of emotionele veiligheid niet gegarandeerd is of vroeger was, kan een overlevingsperspectief versterken.
Positieve aspecten en beperkingen
Hoewel het overlevingsperspectief in bepaalde situaties nuttig en zelfs noodzakelijk is, kan het op de lange termijn beperkend zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om te genieten van het leven, om betekenisvolle relaties aan te gaan, of om persoonlijke groei na te streven.
Erkennen dat je in een overlevingsperspectief zit, is de eerste stap naar verandering. Je kunt dan steun vragen bij vrienden en je wenden tot de huisarts of geschikte therapeut.
Uiteraard ben je van harte welkom om contact met mij op te nemen. Samen kunnen we vervolgens kijken of mijn manier van werken aansluit bij jouw behoefte aan ondersteuning.