Bij welke klachten is therapie behulpzaam?

De drie meest gestelde vragen over Psychische klachten

Psychische klachten, wat zijn het en welke ondersteuning is er mogelijk?

Op internet is er veel informatie over terug te lezen. Omdat deze informatie vaak overweldigend veel is, heb ik hieronder de drie meest gestelde vragen over psychische klachten voor je uitgewerkt:

  • Wat zijn psychische klachten?
  • Hoe ontstaan ze?
  • Waar vind ik de juiste zorg?

Veel gebruikte termen

Tevens vind je op deze pagina een overzicht van de veel gebruikte termen.

Artikelen

Onder de veel gebruikte termen vind je artikelen over psychische klachten.
 
Wanneer je na het lezen van deze informatie geen antwoord hebt op jouw vraag, adviseer ik je contact op te nemen met jouw huisarts. Uiteraard ben je ook van harte welkom om mij een mail te sturen.
Vraag en Antwoord

Vraag en antwoord

Wat zijn psychisch klachten?

Psychische klachten zijn symptomen of problemen die te maken hebben met iemands geestelijke gezondheid. Ze kunnen variëren van milde tot ernstige problemen en hebben invloed op hoe iemand denkt, voelt, zich gedraagt en met anderen omgaat. Psychische klachten kunnen tijdelijk zijn, maar ze kunnen ook chronisch worden als ze niet worden behandeld.

Hier zijn enkele veelvoorkomende psychische klachten:

Angst

Overmatige bezorgdheid, nervositeit, paniekaanvallen, of gevoelens van angst die het dagelijks functioneren beïnvloeden. 

Depressie

Aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid, gebrek aan energie, verlies van interesse in activiteiten, en veranderingen in slaap- of eetgewoonten. Depressie kan variëren van mild tot ernstig en kan leiden tot suïcidale gedachten.

Stemmingswisselingen

Schommelingen in stemming. Deze schommelingen wisselen blijschap en neerslachtigheid elkaar af. Deze wisselingen kunnen elkaar snel opvolgen of er kan een langere periode tussen zitten. 

Stress

Overmatige spanning of druk die niet afneemt en die kan leiden tot fysieke en emotionele uitputting.  Vaak gaat dit gepaard met slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Vermijding

Wanneer je dingen vermijd, zorg je er steeds opnieuw weer voor dat iets niet gebeurt. Je ontloopt bepaalde personen, plekken of situaties. Het is een vorm van controle, waarmee je iets wat je angstig maakt probeert te voorkomen.  

Dwang gedachten en gedragingen

Dwangmatige gedachten (obsessies) en gedragingen (compulsies) die iemand uitvoert om angst te verminderen. Dwangmatige gedachten en gedragingen heeft iedereen wel eens. Belangrijk is daarom om tijdig te signaleren of deze gedachten en handelingen toenemen, want dan kun je een dwangstoornis ontwikkelen. Er is sprake van een dwangstoornis als je geen vertrouwen meer hebt in je eigen waarnemingen. Hierdoor controleer je jezelf voortdurend terwijl je toch onzeker blijft. Een dwangstoornis of obsessief-compulsieve stoornis (OCD) gaat bijna nooit vanzelf over en kan ernstiger worden naarmate je meer stress hebt.

Trauma

Of er sprake is van een trauma is niet afhankelijk van de soort gebeurtenis, maar van de impact van de ervaring op jouw zenuwstelsel. Wanneer je herbeleving van een schokkende of stressvolle gebeurtenis ervaart, je last hebt van flashbacks, nachtmerries en/of vermijdingsgedrag is de kans groot dat je te maken hebt met de gevolgen van een voor jou traumatische ervaring. Ondanks het feit dat anderen wellicht dezelfde ervaring hebben meegemaakt en geen klachten ervaren, kan de gebeurtenis voor jou traumatisch zijn geweest. 

Niet al het trauma hoeft te leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor antwoorden op de drie meest gestelde vragen over trauma, klik hier.

Verstoorde eetgewoonte

Wanneer je merkt dat je eetpatroon begint te veranderen en dit gekoppeld is aan jouw emoties is er sprake van een psychische klacht die zich uit in je eetgewoonte. Het is van belang dat je jezelf hierin tijdig laat ondersteunen, zodat de verandering van eetpatroon niet uitmond in een eetstoornis. Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa zijn voorbeelden van eetstoornissen waarbij er sprake is van ongezonde eetgewoonten en een verstoorde lichaamsbeleving. Meer informatie hierover kun je lezen door op te termen te klikken.

Psychotische symptomen

Wanneer je merkt dat je problemen ervaart met het waarnemen van de realiteit, zoals hallucinaties, wanen en verward denken is het van belang om contact op te nemen met de huisarts. Mocht je dit spannend vinden, weet dan dat de huisarts beroepsgeheim heeft en er is om jou te helpen.  

Verslaving

Afhankelijkheid van middelen zoals alcohol, drugs, of gedragingen zoals gokken, die schadelijk zijn voor iemands gezondheid en welbevinden

Burn-out

Een toestand van extreme fysieke en emotionele uitputting, vaak veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting, vooral op het werk.

Hoe ontstaan psychische klachten?

Psychische klachten kunnen ontstaan door verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan genetische aanleg, hormonale onbalans, levensgebeurtenissen, stress, trauma en omgevingsfactoren.

De factoren kunnen het dagelijks leven en het functioneren van een persoon ernstig beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om te werken, relaties te onderhouden of zelfs dagelijkse taken uit te voeren.

Behandeling van psychische klachten is afhankelijk van de ernst en aard van de klachten. Het kan bestaan uit therapie  medicatie, veranderingen in levensstijl of een combinatie daarvan. Het is belangrijk om psychische klachten serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.

Wanneer je hier klikt kun je meer informatie lezen over de verschillende soorten therapie die er zijn en wat dat jou kan opleveren. 

Waar vind ik de juiste zorg?

Wanneer je jezelf herkent in één van bovenstaande klachten is het voor jouw welzijn en gezondheid van belang dat je hulp zoekt. 

Je huisarts is altijd een goed uitgangspunt. Hij of zij zal je kunnen doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Nu is het in Nederland wel zo dat huisartsen nog steeds vaak alleen doorverwijzen naar reguliere zorgaanbieders. Dat vind ik jammer, omdat er zoveel meer manieren van zorg aangeboden worden die wellicht beter passen. In de reguliere zorg kun je tegen langere wachtlijsten aan lopen  en dat meestal niet gewenst. Ook kan het zo zijn dat de geboden zorg of de manier waarop de zorg wordt aangeboden niet aansluit bij jouw wens. 

Uiteraard geloof ik in de manier waarop ik mijn sessie aanbied, maar dat wil niet zeggen dat deze vorm van therapie voor iedereen passend is. Wanneer je hier klikt kun vind je informatie over therapie. Wat het is, welke vormen er zijn en wat de verschillen zijn. 

Mocht je liever persoonlijk met mij van gedachten wisselen, dan ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze kun je direct via de button hieronder plannen.  

Veel gebruikte termen in het Innerlijk Kind Werk

Toelichting op veelgebruikte termen

Bezorgdheid

Wanneer iemand bezorgt is neemt iets de aandacht, interesse of zorg van deze persoon dusdanig in beslag, dat dit van invloed is op het welzijn van de persoon. 

Emoties

Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen.

Een onverwerkte emoties is een emotie die onderdrukt is. Hierdoor is de emotie niet volledig erkend, begrepen en/of gevoeld. De energie die met de emotie gepaard ging heeft zich niet kunnen ontladen. Deze lading is in het lichaam blijven bestaan en kan zich uiten als angst, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, spanning, overspannenheid en zorgen voor een burn-out.

Gevoelens

Gevoelens zijn een natuurlijk en essentieel onderdeel van het menselijk leven.

Het zijn de subjectieve, innerlijke ervaringen van een mens, als reactie op een gebeurtenis, gedachte of fysieke sensatie. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het emotionele leven van een mens, omdat gevoelens ons van informatie voorzien over hoe we ons verhouden tot onszelf en de wereld om ons heen.

Gevoelens variëren in intensiteit en duur en kunnen zowel positief, negatief als neutraal zijn.

Ze spelen een cruciale rol in hoe we ons gedragen en hoe we beslissingen nemen. Ze kunnen ons motiveren om actie te ondernemen, ons waarschuwen voor gevaar of ons helpen om verbinding te maken met anderen. Doordat ze zichtbaar maken wat we belangrijk vinden, wat ons raakt en waar onze grenzen liggen, vormen ze een essentieel onderdeel van ons vermogen tot zelfreflectie en -kennis. 

Nervositeit

Is een ervaring van een zenuwachtig gevoel, wat lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Nervositeit kan worden veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven.

Op fysiek niveau kan nervositeit onder andere zorgen voor klachten als: hoofdpijn, versnelde hartslag, spierspanning en verandering van eetgewoonte.

Paniekaanval

Wanneer je een paniekaanval hebt, kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizeligheid en trillen ervaren. Je ervaart spanning en/of angst. Een paniek aanval is altijd van korte duur en gaat vanzelf weer over. Wanneer dat niet zo is, neem dan contact op met je huisarts. 

Wanneer je vermoeidheid, spanning of angst ervaart is de kans op een paniekaanval groter. 

Hier lees je artikelen

Artikelen over psychische klachten

Op het moment dat ik de tijd heb genomen om een artikel te schrijven over psychische klachten, plaats ik het hier. Wanneer je je onderaan deze pagina inschrijft voor mijn nieuwsbrief, ontvang je hier bericht over. 

Keuzes maken en iets mogen willen van jezelf, zodat je kan zijn wie je bent

Iets willen, mag dat wel?

Erkennen van jouw eigen wil en daar verantwoordelijkheid voor nemen, terwijl je in verbinding blijft met de ander. Dat was het thema van dag vier van de training Vrouw-zijn, met hart en ziel.

Lees verder »

Gratis online training

Herstel de verbinding met jezelf

Laat je inspireren en ervaar wat de taal van je lichaam, psyche en energie jou te vertellen hebben. Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct gratis deze online training!