Praktijk Sandipa

Polyvagaal Theorie

Ontwikkel een diepgaand inzicht in je autonome reactie op stress, veiligheid en sociale verbinding

De Polyvagaal Theorie

De Polyvagaal theorie is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Deze theorie biedt een diepgaand inzicht in hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op stress, veiligheid en sociale interactie. De theorie richt zich op de rol van de nervus vagus. Dit is een lange zenuw die van de hersenen naar verschillende organen in het lichaam loopt. Ze onderscheidt drie hoofdtoestanden van het zenuwstelsel, die de menselijk staat van zijn omvatten: 

    1. Sociale betrokkenheid (ventrale vagus): Dit is de toestand waarin je je veilig, verbonden en ontspannen voelt. In deze staat is je lichaam in balans, je kunt helder denken en je emoties reguleren.

    1. Vecht-vlucht reacties (sympathisch zenuwstelsel): Wanneer je zenuwstelsel gevaar of stress ervaart, activeert het sympathische systeem je lichaam om snel te reageren.  Je hartslag versnelt, je spieren spannen aan en je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten.

    1. Bevriezing of shutdown (dorsale vagus): Als de stress te overweldigend is en je zenuwstelsel geen uitweg ziet, kun je in een shutdown-modus terechtkomen. Dit is een beschermingsmechanisme van je zenuwstelsel waarbij je jezelf letterlijk afsluit van de wereld om je heen. Dit gebeurt zowel fysiek als emotioneel.

Kaders in de lichaamsgerichte therapie

De Polyvagaal theorie biedt een waardevol kader voor het begrijpen van hoe je lichaam op stress en trauma reageert. In mijn optiek is begrip van de werking van je autonome zenuwstelsel van groot belang in de lichaamsgerichte therapie. Veel van onze reacties zijn autonoom aangestuurd. Dit dient het doel om je zo veilig en pijnloos mogelijk door het leven heen te kunnen bewegen. Deze onbewuste overlevingspatronen liggen diep verankerd in je zenuwstelsel. Door te leren hoe je zenuwstelsel werkt, kun je beter begrijpen waarom je doet wat je doet, zegt wat je zegt en voelt wat je voelt. Ook leert de Polyvagaal Theorie hoe je weer terug kunt keren naar een staat van rust en verbinding.

Lichaamsgerichte therapie & Polyvagaal Theorie

Lichaamsgerichte therapie waarin de Polyvagaal theorie een belangrijke basis vormt, leert je samen te werken met je zenuwstelsel. Je leert je zenuwstelsel reguleren wat emotionele stabiliteit bevordert, vermindert stress en je vermogen om gezonde relaties en verbindingen aan te gaan versterkt. Dit begint bij de verbinding met jezelf. Wanneer je jezelf op het niveau van je zenuwstelsel hebt leren kennen, kun je vanuit die verbinding met jezelf een gezonde verbinding met anderen aangaan.

Gratis en vrijblijvend kennismaken

Wil je weten wat mijn lichaamsgerichte werkwijze voor jou kan betekenen? Voel je welkom om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek van een half uur is gratis en vrijblijvend. Het kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden. 

Tot ziens!

Hartelijke groet,
Sandipa