Lichaamsgerichte therapie
Foto van Sandipa

Sandipa

Lichaamsgericht en Energetisch werkend therapeut

Drie tips om de verbinding met jezelf te herstellen

Je bent zoveel meer dan je denkt en dat kun je ervaren via je lichaam. Herstel van de verbinding met jezelf gaat dan ook via de verbinding met je lichaam. Want het is via je lichaam dat jij het leven en jezelf kan ervaren. Door de verbinding met je lichaam te herstellen en te verdiepen, leer je weer vertrouwen op dat wat je voelt. Dat geeft helderheid, rust en richting aan je leven.

Deel dit bericht

Tips om de verbinding met jezelf te herstellen

In deze blog deel ik drie tips of beter gezegd oefeningen, die je helpen om de verbinding met je jezelf te herstellen. De oefeningen komen zowel uit het lichaams– als energiewerk en richten zich op de ervaring in je lichaam. Door de verbinding met je lichaam te herstellen en/of te verdiepen, ga je het leven weer ervaren. Je maakt weer contact met je eigen levendigheid, dat geeft energie en zorgt ervoor dat je in beweging wilt komen: Je wilt dingen gaan beleven!

Van overleven naar leven

Veel mensen weten dat ze leven en proberen hun leven met inzet van hun brein ‘onder controle’ te houden. Een groot deel van hun energie gaat naar hun hoofd en ze hebben afstand genomen van de ervaringen in hun lijf. Je zou kunnen zeggen dat ze hun uiterste best doen om het leven zo goed mogelijk te overleven. Ze denken overal over na en vergeten daarbij te luisteren naar dat wat ze voelen. Waardoor ze zichzelf te mogelijkheid ontnemen om te leren van belevenissen en ervaringen. 

Waarom zou ik verbinden met mijn lichaam?

Wanneer je veel tijd met je aandacht in je hoofd aanwezig bent, komt nu wellicht de vraag op ‘waarom zou ik willen verbinden met de ervaringen in mijn lichaam’? Het volgende voorbeeld helpt je vast om hier een antwoord op te vinden. 

De leuke dingen van het leven wil je meemaken, beleven. Toch? De smaak van een ijsje of lekker drankje wil je proeven. De warmte van de zon wil je voelen, de geur van bloemen ruiken en mooie muziek of de stem van je kinderen of partner wil je horen. 

Alleen maar weten hoe het proef, voelt, ruikt of klinkt bevredigt meestal niet de behoefte. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. 

De drie tips

Hieronder geef ik je drie oefeningen die je helpen om meer in verbinding te komen met jezelf en de ervaring in je lichaam. Ik ben benieuwd wat ze je brengen.

1. Raak jezelf aan. 

Neem ’s ochtends als je wakker wordt even een paar minuten de tijd om je lichaam aan te raken. 

Begin bij je voeten en wrijf ze voorzichtig wakker. Ga vervolgens via je enkels naar je benen, billen, bekken, buik, borst, rug, schouders, armen, handen, keel, nek, gezicht en je hoofd. 

Raak jezelf werkelijk aan, doe het met aandacht en merk op hoe het voor je lichaam is. Wat ervaar je, nu je jezelf een paar minuten met aandacht aanraakt?  

2. Zie jezelf

Kijk minimaal drie keer per dag in de spiegel en geef jezelf een groot HALLO. Neem echt even een paar seconden de tijd om jezelf te zien. Wat zie je dan? Hoe kijk je? Wat vertellen jouw ogen je? En hoe is het met de spanning in je kaken. Trek maar eens een paar gekke bekken en voel hoe dat is. Wanneer het genoeg voor je is sluit je af met een lach op je gezicht en wens jezelf een fijne dag toe!

3. Geef jezelf een Zonne-douche

Deze oefening kun je op elk moment van de dag doen. Vlak voor je naar bed gaat, ’s ochtends bij het opstaan of wanneer tussendoor bijvoorbeeld op het toilet.

Je begint met je bewust te worden  van je hele lichaam. Je voelt waar je lichaam de ondergrond raakt en wordt je bewust van je ademhaling. Wanneer je daar de tijd voor genomen hebt stel je jezelf voor dat er een hele grote zon boven je hoofd staat. Deze zon is er speciaal voor jou. Kijk maar eens hoe jij je die zon voorstelt, welke kleur heeft de zon en hoe voelt de warmte aan?

Vul jezelf op

Vervolgens vul je je hele lichaam en de ruimte om je heen op met de kleur en de warmte van jouw eigen zon. Neem waar hoe dat is voor jouw lichaam. Laat spanning en niet helpende gedachten los. Stel je voor hoe ze van je afglijden. Vul jezelf helemaal op met de warmte en frisse, nieuwe energie van jouw zon. 

Enjoy!

Sandipa: herstel de verbinding met jezelf, over mijn liefde voor het leven
Wil je meer weten over de combinatie van Lichaamsgerichte- en Energetische therapie?

Wanneer jij verlangt naar meer verbinding met je lichaam, kan lichaamsgerichte therapie je daarbij helpen. Wil  je weten wat mijn lichaamsgerichte werkwijze jou kan brengen? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Dit gesprek van een half uur is gratis en kan zowel telefonisch, online als in de Yurt van waaruit ik werk plaatsvinden.